Uitreiking CLO Juryprijs

Tijdens de CLO Literatuurdag op 19 maart 2016 zal de tweede CLO Literaire Juryprijs uitgereikt worden. Lees hier meer over de juryprijs, meer informatie over nominatie en jury wordt binnenkort bekendgemaakt.

CLO-middag ‘Stemmen uit Zuid-Afrika’

Op zaterdag 17 september 2016 staan literaire en muzikale stemmen uit Zuid-Afrika centraal. Acteur/auteur Simon Bruinders presenteert zijn roman Dit is mijn land via een theatermonoloog. De debuutroman werd in Zuid-Afrika bewerkt tot een musical, en zangeres Marguerite Bruinders zal enkele liedjes uit die musical ten gehore brengen. Pieter Rouwendal verzorgt een introductie in het literaire werk van Karel Schoeman. Het geheel wordt muzikaal omlijst door niemand minder dan de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Karin Hougaard. Van harte welkom op deze unieke en zintuiglijke Zuid-Afrikaanse middag!

Leeskring protestantse klassiekers – Margje, Jan Siebelink

Driestar Educatief Burgemeester Jamessingel 2, Gouda

Jan Siebelink brak in 2005 door naar het grote publiek met zijn roman Knielen op een bed violen. In dit boek staat het geloof centraal van zijn vader, die zich aansloot bij de zogenaamde thuislezers. In zijn nieuwste roman Margje richt Siebelink de blik op zijn moeder. Wat was haar rol in het verhaal van zijn jeugd? Wie was zij? Op 18 november 2016 praten we met elkaar door over dit verhaal, en over wat Jan Siebelink ons in zijn boeken te zeggen heeft.

Leeskring protestantse klassiekers – Aangaande Abraham, Guillaume van der Graft

Driestar Educatief Burgemeester Jamessingel 2, Gouda

Guillaume van der Graft publiceerde in 1954 een avontuurlijk, meeslepend en diepzinnig gedicht: ‘Aangaande Abraham’. In dit bijna 100 regels tellende gedicht verwoordt Van der Graft een verrassende visie op kerk en cultuur en op geloof en poëzie - en op de kracht van taal. Op 2 december 2016 bespreken we dit grote gedicht in de context van leven en denken van Van der Graft, die toentertijd als Willem Barnard dominee in Hardenberg en Nijmegen was. Persoonlijke correspondentie van Van der Graft zal ter verheldering aan de orde komen en evenals enkele bekend geworden gezangen van zijn hand.

Leeskring protestantse klassiekers – Gelead, Marilynne Robinson

Driestar Educatief Burgemeester Jamessingel 2, Gouda

Schrijven vanuit het perspectief van een gelovige, hoopvolle christen is misschien wel het moeilijkste wat er bestaat. Een al te positieve hoofdpersoon wordt op papier al gauw onsympathiek of saai. Bovendien: zonder kwaad, zonde, twijfel geen conflicten, en zonder conflicten geen verhaal. Maar met de roman Gilead doet Marilynne Robinson het onmogelijke. Anders dan veel andere christelijke schrijvers verliest zij zich niet in kerkelijke vetes, conflicten tussen traditie en vernieuwing, opstandige gedachten of vertwijfelde zoektochten naar de waarheid. Ze laat eenvoudig zien hoe de binnenwereld van een christen eruitziet. Dit werk staat centraal op de leeskring d.d. 16 december 2016.

CLO schrijfwedstrijd

Zonder verleidingen, hoofdzonden en verboden zou ons bestaan er misschien vriendelijker en vreedzamer uitzien; minder spannend, maar ook minder schrijnend. Verboden vruchten is het thema van de Boekenweek 2017; verleiders en verleiding staan centraal. We nodigen je uit om voor 1 februari een column te schrijven over iets dat met verleiding te maken heeft.

CLO Literatuurdag 2017

Cultuurfabriek Kees Stipplein 74, Veenendaal

Op de eerste zaterdag van de boekenweek, op 25 maart 2017, zal de CLO Literatuurdag plaatsvinden. Net als vorig jaar bent u welkom in Veenendaal. Klik hier voor het programma en de kaartverkoop.

Literatuurdag 2018

Driestar Educatief Burgemeester Jamessingel 2, Gouda

Het thema van de CLO Literatuurdag is ‘het nagelaten geloof’. Wat is de nalatenschap, de erfenis van het geloof in literatuur? En wat als je het geloof achter je laat of ‘nalaat’, blijft de nalatenschap ervan dan altijd aanwezig? Maarten van der Graaff en Els Florijn houden beiden een lezing. Na de lezingen zijn er […]

CLO Literatuurdag 2019

Driestar Educatief Burgemeester Jamessingel 2, Gouda

Op 9 november 2019 organiseert het Christelijk Literair Overleg in samenwerking met het Studium Generale en het tijdschrift Liter de jaarlijkse literatuurdag. De dag staat in het teken van de ontmoeting tussen schrijvers en lezers, waarbij we zoeken naar wat geloof en literatuur elkaar te zeggen hebben. Dit keer is gekozen voor het thema ‘De […]