De andere wereld

Op 9 november 2019 organiseert het Christelijk Literair Overleg in samenwerking met het Studium Generale en het tijdschrift Liter de jaarlijkse literatuurdag. De dag staat in het teken van de ontmoeting tussen schrijvers en lezers, waarbij we zoeken naar wat geloof en literatuur elkaar te zeggen hebben. Dit keer is gekozen voor het thema ‘De andere wereld’.

Grenzen opzoeken en verkennen, voor schrijvers is dit dagelijks werk. Dat andere dorp, die verlaten stad, de onherbergzame natuur, de grenzen in tijd, de ellendige oorlog, de pest in de middeleeuwen, het verraad in de familie. De andere wereld naderbij komen.
Een vreemdeling kan een vriend worden, een vriend een vijand. Omdat goede schrijvers achter de grenzen durven te kijken, kunnen ze veel voor lezers betekenen. Empathie (hoe is die ander, en waarom) is misschien wel de grootste opbrengst van literatuur.

Hoofdsprekers op deze dag zijn Louis Krüger (romanschrijver en predikant), Tjerk de Reus (literatuurcriticus bij De Nieuwe Koers en het Friesch Dagblad) en Anne Büdgen (auteur en dichter).

Na de lunchpauze worden twee workshoprondes gehouden. Zie hieronder voor een overzicht. Diverse auteurs van recent werk zullen hierbij aanwezig zijn. Ook zijn er dit keer diverse praktische workshops over schrijven, vertellen en dichten. De invulling van het workshopprogramma wordt later bekend gemaakt op deze website.

De literatuurdag wordt afgesloten met de bekendmaking en prijsuitreiking van de verhalenwedstrijd over het thema ‘De andere wereld’ die het Nederlands Dagblad, uitgeverij KokBoekencentrum en het CLO organiseren.

De literatuurdag wordt gehouden in het gebouw van Driestar Educatief. Het programma duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Uw bijdrage voor deelname bedraagt € 27,50. Voor Vrienden van het CLO, Abonnees van Liter en Studenten van de Driestar € 22,50. De prijs is per persoon.

De lunch, evenals koffie en thee, is ingegrepen.

 

 

Programma CLO Literatuurdag 2019

10.30 – 11.00 uur

Ontvangst bij Driestar Educatief, Burgemeester Jamessingel 2, 2803 PD GOUDA

11.00 – 12.30 uur

Plenair programma met Tjerk de Reus (literatuurcriticus), Louis Krüger (auteur en predikant) en Anne Büdgen (auteur en dichter). Anne Büdgen zal ook uit haar nieuwe dichtwerk voordragen.

12.30 – 13.30 uur

Pauze met lunch

13.30 – 14.15 uur

Eerste workshopronde

14.30 – 15.15 uur

Tweede workshopronde

15.15 – 15.45 uur

Pauze met koffie en thee

15.45 – 16.00 uur

Bekendmaking en prijsuitreiking van de verhalenwedstrijd over het thema ‘De andere wereld’.

 

Overzicht workshops eerste ronde

1. Minileeskring met Louis Krüger over zijn boek Een basis over de grens

Louis Krüger is geboren in Zuid-Afrika en schrijft zijn romans in het Afrikaans. Met name zijn boek Wederkomst liet een diepe indruk achter, ook in Nederland. Vorig jaar verscheen zijn boek Een basis over de grens in een Nederlandse vertaling. In dit boek vertelt Louis het verhaal van een bataljon soldaten die op missie zijn in een guerrillaoorlog in een zuidelijk Afrikaans land. Juist in een dergelijke omgeving komen de vragen van leven, dood en geloof op scherp te staan.

2. De andere wereld van Shusako Endo, met Martien Brinkman

Van de beroemde Japanse christelijke schrijver Shusako Endo (1923-1996) zijn na zijn verfilmde roman Stilterecent ook zijn boeken De samoerai, Het schandaal, en Het meisje dat ik achterliet verschenen. Daarnaast kwam er vorig jaar een vertaling uit van zijn boek over Jezus. Dr. Martien Brinkman, emeritus-hoogleraar Cultuurtheologie, neemt je in deze workshop mee naar de andere wereld van deze bijzondere auteur.

3. Hoe maak je literatuur van je familiegeschiedenis met Arie Kok

Stel, je opa en je vader hebben allebei dagboeken bijgehouden en beide mannen schreven op latere leeftijd hun levensverhaal. Hoe maak je van deze documenten, die voor jou zoveel dierbaars bevatten, een leesbaar boek dat een breed publiek interessant zal vinden? Arie Kok schreef het Actieboek voor de Week van het Christelijke boek 2020 en worstelde hierbij met deze vragen. In deze workshop neemt hij je mee in het schrijfproces, waarbij er veel ruimte is voor je eigen vragen hierbij. Arie Kok is schrijver en journalist en verzorgt schrijfcursussen en -coaching.

4. Een creatieve uitwisseling van kunsten met Marieke van Meijeren en Martin de Heer

Sinds geruime tijd trekken Marieke van Meijeren en Martin de Heer creatief met elkaar op. De ene keer maakt Marieke een verhaal en tekent Martin er iets bij, de andere keer gebruikt Marieke een tekening als startpunt voor het schrijven. Samen zijn ze op zoek naar uitwisseling, naar bestuiving, naar avontuur. In deze workshop ga je zelf aan de slag. Eerst zal je (beeldend) werk van Martin en Marieke te zien krijgen. Daarna ga je aan de hand van steekwoorden of tekenkrabbels zelf aan het werk. Je hoeft voor deze workshop niet goed te kunnen schrijven of tekenen. Het gaat om creatief spelen, durf om grenzen op te zoeken en te verkennen – en de andere wereld naderbij te laten komen.

5. Praktische workshop poëzie, met Pauliene Kruithof

Schrijf je wel eens een gedicht, maar vraag je je af of het gelukt is? Heb je zin om je eens aan poëzie te zetten, maar heb je een duwtje in de rug nodig? Pauliene Kruithof neemt je mee in het maakproces van een gedicht en laat zien waarin poëzie zich onderscheidt van sinterklaasrijm. Natuurlijk ga je in deze workshop ook zelf aan de slag met het schrijven van een gedicht. Pauliene Kruithof is dichter, verzorgt poëzieworkshops en publiceert onder andere in het blad Liter.

 

Overzicht workshops tweede ronde

1. Minileeskring met Ria Borkent over haar roman Huis aan de Handelskade

Ria Borkent is vooral bekend als lieddichter en schrijver van korte verhalen. Vorig jaar debuteerde ze ook als romanschrijver met: Huis aan de Handelskade. In dit boek leidt Ria je naar een andere wereld, die van een schandaal rond aannemers en architecten, en bewoners van een appartementengebouw waarvan de gevelplaten naar beneden gekomen zijn. Tegelijk ontvouwt zich een boeiend persoonlijk verhaal rond Sophie, de voorzitter van de Vereniging van Eigenaren. Kan ze staande blijven in een proces waarin de verleidingen op de loer liggen? In deze workshop neemt Ria je mee in het schrijfproces van haar boek en behandelt ze de vragen die bij het lezen van haar boek bij je opkwamen.

2. Minileeskring met Dingeman van Wijnen over de roman Gewone genade van William Kent Krueger

Afgelopen voorjaar verscheen er een opmerkelijk essay in het Nederlands Dagblad. Uitgever Dingeman van Wijnen legde uit waarom hij een boek uitgegeven had waarin vloeken voorkwamen. Het ging om de christelijke roman Gewone genade van William Kent Krueger, waarvan hij de vertaler en de uitgever is. In deze workshop vertelt Dingeman waarom hij zich zo voor dit boek heeft ingezet. Als het boek gelezen hebt, kun je de vragen die bij je opkwamen bij hem kwijt. Dingeman van Wijnen is eigenaar en uitgever van Uitgeverij Van Wijnen in Franeker.

3. Workshop met Yaniv Hagbi over Onbeantwoorde liefde voor de ander in het werk van Agnon

In deze workshop lezen we samen het begin en het einde van S.Y. Agnons korte verhaal Agunot. Agnon leefde van 1888 tot 1970 en wordt gezien als de vader van de moderne Hebreeuwse literatuur. In 1966 won hij de Nobelprijs voor de literatuur. Agunot is het eerste proza dat Agnon in het Hebreeuws publiceerde en dat hem letterlijk ook zijn naam gaf. We zullen zien hoe Agnon het romantische en het religieuze verweeft in het idee van ‘houden van de ander’. Dr. Yaniv Hagbi is docent semitische talen aan de Universiteit van Amsterdam.

4. Praktische workshop: Wat is een goede roman, en hoe schrijf je die? met Beppie de Rooy en Arie Kok

Werk je aan een roman, maar weet je niet goed hoe je verder moet? Heb je al een manuscript klaarliggen en vraag je je af of het uitgegeven kan worden? Of heb je vooral een droom om ooit die roman te schrijven? In deze workshop gaan we in op de vraag: wat maakt een roman goed en waar je moet je allemaal op letten om er een te schrijven? In deze praktische workshop gaan Beppie de Rooy en Arie Kok in op de vragen die jij daarbij hebt. Beppie de Rooy is jarenlang betrokken bij Uitgeverij Mozaïek als uitgever en schrijfcoach. Arie Kok is auteur bij Mozaïek en daarnaast journalist, schrijfcoach en -docent.

 

Inschrijfformulier

Schrijf u hieronder in voor de CLO Literatuurdag 2019. Deelname € 27,50. Voor Vrienden van het CLO, Abonnees van Liter en Studenten van de Driestar € 22,50. De prijs is per persoon. Komt u met meerdere personen? Dan vult u het formulier meerdere keren in. Er zitten geen transactiekosten aan de registratie.

N.B: aanmelden voor de workshops kunt u doen bij de inschrijftafel bij de ingang. U hoeft dit jaar niet uw keuze van tevoren door te geven.

De lunch, evenals koffie en thee, is inbegrepen.

 

 
Totaal