Het Christelijk Literair Overleg (CLO) zal dit najaar voor de vierde keer haar literaire juryprijs uitreiken. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Byblos, een samenwerking van zelfstandige christelijke boekhandels. Daarom hanteren wij vanaf deze editie de naam CLO-Byblos Literatuurprijs.

Het CLO en Byblos willen met deze prijs auteurs voor het voetlicht brengen die het christelijk geloof een rol van betekenis geven in hun literaire werk. De prijs is bedoeld voor de beste oorspronkelijk Nederlandse roman die in 2018 of 2019 is verschenen.

Shortlist

Op de shortlist voor 2020 staan de volgende titels:

  • Stevo Akkerman, De mooiste dag (Nieuw Amsterdam)
  • Stephan Enter, Pastorale (Van Oorschot)
  • Esther Gerritsen, De trooster (De Geus)
  • Vonne van der Meer, Vindeling (Atlas Contact)
  • Machteld Siegmann, De kaalvreter (Ambo Anthos)

Uitreiking

De prijs wordt uitgereikt in november. Vanwege de coronamaatregelen maken we tijdstip en locatie later bekend. Houd website en sociale media in de gaten.

Over de jury

De jury bestaat uit Drs. Frank G.C. Dijkstra (voorzitter), Elsbeth Gruteke-Vissia, Suzanne van Putten, Rebecca Koppejan – den Hartog en Bob Vuijk.

Vorige edities

De prijs werd in 2014 uitgereikt aan Stevo Akkerman voorDonderdagmiddagdochter, in 2016 aan Vonne van der Meer voor Winter in Gloster Huis en in 2018 aan Johan Lock voor De erfenis van Adriaan.

De jury

Drs. Frank G.C. Dijkstra

Frank G.C. DijkstraVan oorsprong is Frank G.C. Dijkstra Neerlandicus. Later volgde hij marketing en management opleidingen en was hij (project)manager geweest bij verschillende organisaties.

Inmiddels is hij al vele jaren onafhankelijk en kan daardoor oplossingen uit de ene sector inbrengen bij een andere sector. Hij is altijd bezig mensen met elkaar te verbinden.

Ds. Elsbeth Gruteke-Vissia

Elsbeth GrutekeSinds mei 2018 is Elsbeth Gruteke predikant van de Protestantse Gemeente Zeewolde. Van 2015 tot januari 2018 was zij predikant van de Jeruzalemkerk in Amsterdam.

Elsbeth was, voordat zij in 2015 tot predikant werd bevestigd, werkzaam als journalist bij de NOS en de Evangelische Omroep. Na haar studie geschiedenis werkte zij ruim 20 jaar in de journalistiek. Nog altijd werkt Elsbeth 1 dag in de week voor de omroep als presentator van twee radio-programma’s.

Suzanne van Putten

Suzanne van PuttenSuzanne van Putten (1992) werkt bij de Bibliotheek Utrecht en is als eindredacteur betrokken bij literair tijdschrift Liter. Ze studeerde Literatuurwetenschap (UvA) en Letterkunde (VU).

Rebecca Koppejan – den Hartog

Rebecca KoppejanRebecca Koppejan, samen met haar man eigenaar van Boekhandel Smit in Gouda. Ze is vooral op de achtergrond bezig voor de winkel, met de administratie en de boekhouding. Slechts 31 lentes jong en moeder van 4 kinderen. Lezen doet ze graag en veel, tussen de bedrijven door en ’s avonds als de kinderen slapen.

Bob Vuijk

Bob VuijkBob Vuijk (1943) studeerde klassieke talen aan de Rijksuniversiteit Leiden en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij was docent in Amersfoort en verbonden aan de vooropleiding van de Theologische Universiteit te Kampen. Hij is werkzaam geweest als vertaler voor diverse uitgeverijen. Voor het CLO gaf hij literatuurcursussen en verzorgde hij samen met Hans Ester workshops tijdens de Letterfestivals die door het ND waren geïnitieerd. Koorzang is al heel lang zijn passie; in zijn woonplaats Bunschoten is hij mede-initiatiefnemer en dirigent van vespervieringen. Als dichter is hij betrokken bij het werk van De Nieuwe Psalmberijming.