De CLO-Byblos Literatuurprijs 2020 is gewonnen door Machteld Siegmann voor haar debuutroman De kaalvreter. De jury noemt De kaalvreter in haar rapport een fascinerend debuut, rauw, eerlijk, geschreven in prachtige beeldende taal. Het geeft een mooi inkijkje in hoe gezinsleden omgaan met de depressieve moeder Leie. Overtuigend komt de binnenwereld van de personages aan het licht. In een sterke vorm, met een wisselend perspectief, wordt in De kaalvreter een oorlogstraumaslachtoffer geschilderd, omringd door levensechte personages, in een wringende werkelijkheid. Aangrijpend en trefzeker wordt neergezet hoe verschillend de gezinsleden met de ontreddering van moeder Leie omgaan. Een bijzonder goed boek, dat het genre oorlogsverhalen naar een ander niveau tilt.

Het CLO en Byblos willen met deze prijs auteurs voor het voetlicht brengen die het christelijk geloof een rol van betekenis geven in hun literaire werk. De prijs is bedoeld voor de beste oorspronkelijk Nederlandse roman die in 2018 of 2019 is verschenen.

Shortlist

Op de shortlist voor 2020 stonden de volgende titels:

  • Stevo Akkerman, De mooiste dag (Nieuw Amsterdam)
  • Stephan Enter, Pastorale (Van Oorschot)
  • Esther Gerritsen, De trooster (De Geus)
  • Vonne van der Meer, Vindeling (Atlas Contact)
  • Machteld Siegmann, De kaalvreter (Ambo Anthos)

Uitreiking

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk van Tijs Huisman van kunstenaarsvereniging Korf, en wordt overhandigd op de eerstvolgende CLO Literatuurdag. Onder voorbehoud van coronamaatregelen zal die op 20 maart 2021 plaatsvinden bij Driestar Educatief in Gouda.

Over de jury

De jury bestaat uit Drs. Frank G.C. Dijkstra (voorzitter), Elsbeth Gruteke-Vissia, Suzanne van Putten, Rebecca Koppejan – den Hartog en Bob Vuijk.

Vorige edities

De prijs werd in 2014 uitgereikt aan Stevo Akkerman voorDonderdagmiddagdochter, in 2016 aan Vonne van der Meer voor Winter in Gloster Huis en in 2018 aan Johan Lock voor De erfenis van Adriaan.

De jury

Drs. Frank G.C. Dijkstra

Frank Dijkstra is Neerlandicus en gaf les in het VWO. Samen met anderen richtte hij het CLO op. De initiatiefnemers konden niet leven met de verwijdering tussen de literaire wereld en een groot deel van de christelijke wereld. Als het goed is daagt literatuur juist uit om je open te begeven in de wereld van de ander. Daarna werd hij coach en trainer van ondernemingsraden in veel verschillende bedrijven en organisaties. Hij is begeleider van kerkenraden en kerkelijke gemeenten, vooral over missionair werk. En hij is voorzitter van de Reveil Business Club, Connecting Churches en Present Houten.

Ds. Elsbeth Gruteke-Vissia

Elsbeth GrutekeSinds mei 2018 is Elsbeth Gruteke predikant van de Protestantse Gemeente Zeewolde. Van 2015 tot januari 2018 was zij predikant van de Jeruzalemkerk in Amsterdam.

Elsbeth was, voordat zij in 2015 tot predikant werd bevestigd, werkzaam als journalist bij de NOS en de Evangelische Omroep. Na haar studie geschiedenis werkte zij ruim 20 jaar in de journalistiek. Nog altijd werkt Elsbeth 1 dag in de week voor de omroep als presentator van twee radio-programma’s.

Suzanne van Putten

Suzanne van PuttenSuzanne van Putten (1992) werkt bij de Bibliotheek Utrecht en is als eindredacteur betrokken bij literair tijdschrift Liter. Ze studeerde Literatuurwetenschap (UvA) en Letterkunde (VU).

Rebecca Koppejan – den Hartog

Rebecca KoppejanRebecca Koppejan, samen met haar man eigenaar van Boekhandel Smit in Gouda. Ze is vooral op de achtergrond bezig voor de winkel, met de administratie en de boekhouding. Slechts 31 lentes jong en moeder van 4 kinderen. Lezen doet ze graag en veel, tussen de bedrijven door en ’s avonds als de kinderen slapen.

Bob Vuijk

Bob VuijkBob Vuijk (1943) studeerde klassieke talen aan de Rijksuniversiteit Leiden en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij was docent in Amersfoort en verbonden aan de vooropleiding van de Theologische Universiteit te Kampen. Hij is werkzaam geweest als vertaler voor diverse uitgeverijen. Voor het CLO gaf hij literatuurcursussen en verzorgde hij samen met Hans Ester workshops tijdens de Letterfestivals die door het ND waren geïnitieerd. Koorzang is al heel lang zijn passie; in zijn woonplaats Bunschoten is hij mede-initiatiefnemer en dirigent van vespervieringen. Als dichter is hij betrokken bij het werk van De Nieuwe Psalmberijming.