Historie

Het Christelijk Literair Overleg werd in 1996 opgericht door Frank Dijkstra en Dirk Zwart. Hans Ester sloot zich al snel bij hen aan. Ze hadden als doel de christelijke literatuur in Nederland tot bloei te helpen brengen en een brug te slaan tussen de christelijke literaire én de algemene cultuur.

Er werden literatuurdagen georganiseerd waarin een christelijke en een niet-christelijke schrijver de degens kruisten. Het CLO participeerde in diverse evenementen, waaronder het Letterfestival en de Lees- en Luisterbeurs van de BCB. Tevens werd het nieuwsbulletin Onder Woorden in leven geroepen.

In 2011 vierde het CLO haar 15-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan vertaalde Ria Borkent de Matteüs Passie in het Nederlands. Er werd een CLO Top 15 samengesteld met vijftien lezenswaardige titels. In hetzelfde jaar wisselde het bestuur van samenstelling en werd Arie Kok voorzitter. Er werd een Raad van Advies opgericht waarin onder andere Frank Dijkstra en Hans Ester plaats namen.

In 2015 werd voor de eerste keer de CLO Juryprijs uitgereikt aan Stevo Akkerman voor zijn boek Donderdagmiddagdochter. De uitreiking vond plaats in Amsterdam.

Anno 2015 is het CLO aanwezig op online kanalen om te inspireren, informatie beschikbaar te stellen en biedt een platform om leeservaringen uit te wisselen. De leeskringen zijn populair en de jaarlijkse literatuurdag in voorjaar 2016 wordt in een nieuw jasje gestoken.