Het is een slimme keuze van de BCB om Joke Verweerd te vragen het actieboek voor de Week van het Christelijke Boek te schrijven. De boekenmarkt kampt nog steeds met krimp, ook de christelijke boekhandels kunnen een stimulans wel gebruiken. Dan is het zaak zoveel mogelijk mensen ertoe te bewegen een extra boek te kopen in de Boekenweek. Als er iemand in staat is om een breed publiek aan te spreken, en niet alleen vrouwen, dan is het Joke Verweerd wel.

Vindersloon is een meeslepend verhaal. Vanaf de eerste regels zit je midden in de spanningen van het privéleven van Hilly. Haar zwaar overspannen man Siem laat ze achter in het huisje onderaan de dijk, worstelend met zichzelf en zijn waan van een zondvloed. Hilly rijdt op haar Vespa naar Schiphol voor haar werk als afdelingshoofd van Lost & Found. Daar is ook Raf. Een mooie man die haar de liefde geeft die ze thuis vaak mist. Tussen de twee continenten van haar leven ligt de polder, nat, winderig en met een open hemel. De symboliek spreekt voor zich.

Op een dag komt Hilly te laat en verregend aan op haar werk. De Vespa wilde niet starten. Raf helpt haar uit haar regenjas. Er volgt een kus die Hilly in verwarring brengt. Raf belooft de volgende dag bij haar langs te komen met een vriend die brommers repareert. Als de twee continenten van haar leven de volgende ochtend in elkaar schuiven, dendert het verhaal in volle vaart naar zijn ontknoping. Het is knap om zo’n compleet verhaal in 93 pagina’s te vertellen. Verweerd weet personages levensecht en kwetsbaar neer te zetten. Het zijn ook geen prototype gelovigen, zoals je in veel christelijke romans tegenkomt. Juist hun zoeken, aan de rand staan en ernaar reiken, laat het weldadig kieren.

Verweerd schuwt de symboliek bepaald niet. Dat maakt het boekje zo waardevol om te lezen. Het zou het verhaal wel ten goede gekomen zijn als ze hierin wat minder gretig was geweest. Verweerd wil zo graag dat we de diepe lagen van het verhaal begrijpen, dat ze de neiging om betekenissen in te kleuren of uit te leggen niet altijd kan laten. Het sprekendste voorbeeld hiervan is de slotzin, die iets te weinig ruimte laat om het verhaal als lezer zelf af te maken en er je eigen weg mee te gaan.

Vindersloon is een geslaagd actieboekje. Het zal veel lezers, mannen en vrouwen, aanspreken. Vanaf 4 maart gratis te krijgen in de christelijke boekhandel bij aankoop van minimaal €12,50 aan boeken. Vindersloon is de prelude op de nieuwe roman van Verweerd, die Vogelvlucht gaat heten en naar verwachting najaar 2015 of voorjaar 2016 verschijnt. De betekenis van deze titel behoeft na lezing van Vindersloon in ieder geval geen uitleg.

Recensie door: Arie Kok. Bron: Studio Momik